Nilüfer Belediyesi'nin Bursa Yazın ve Sanat Derneği ile iş birliğinde düzenlediği Dünya Öykü Günü etkinliği, edebiyatseverlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Gecede Nazmi Bayrı'ya "BUYAZ Öykü Onur Ödülü" verildi.
Nilüfer Belediyesi, Bursa Yazın ve Sanat Derneği (BUYAZ) ile birlikte “14 Şubat Dünya Öykü Günü" kapsamında etkinlik düzenledi. Etkinlik, Nâzım Hikmet Kültürevi Balaban Salonu'nda yapıldı. Programın açılışında konuşan BUYAZ Başkanı Bülent Elitok, BUYAZ Öykü Onur Ödülü"nü bu yıl 21'inci kez düzenlediklerini söyledi. Elitok, bu yıl Nazmi Bayrı'nın ödüle layık görüldüğünü aktararak, yazarı kutladı.
Gecede Dünya Öykü Günü Bildirisi'ni yazar Şaban Akbaba okudu. Öykünün, herkesin birbirini anlamalarını sağlayan sıcak bir anlatı olduğunu söyleyen Akbaba, "İnsanın yaratıcılığının sonsuzluğunu gösteren bir dildir. Öykü türlü biçimlerde karşımıza çıkar. Bilimlerle, sanatlarla, olaylarla, durumlarla... Öykü yazdıkça ve öykü okudukça hayatın değerini, her birimizin birbirimiz için önemini kavrarız" dedi.
NAZMİ BAYRI: ÖYKÜLERDE YALIN DİLİ SEVİYORUM
Açılış konuşmalarının ardından Pelin Yılmaz'ın moderatörlüğünde, BUYAZ Öykü Onur Ödülü'ne layık görülen yazar Nazmi Bayrı söyleşi gerçekleştirdi. Hayatını ve öyküye bakışını anlatan Bayrı, öykü anlayışını da katılımcılarla paylaştı. Köyde doğduğunu anlatan Bayrı, ekonomik nedenlerle ailesinin şehre göç ettiğini kaydetti. Kenar mahallede büyüdüğünü ifade eden Bayrı, kendisinden büyük 68 kuşağı ağabeylerinden aldığı kitaplarla okuma tutkusunun başladığını söyledi. Eğitim hayatını sürdüren Bayrı, daha sonra öğretmen olduğunu kaydetti. Bugüne kadar 9 kitap yazdığını söyleyen Bayrı, bekleyen çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.
Öykülerde yalın anlatımı sevdiğini belirten Bayrı, "Yazar ustalaştıkça yalınlaşmayı bilir. Acemi yazarın en büyük sorunu uzun, süslü cümlelere gitmesidir. Edebiyat bir saniyesinde okurun beynine kazınmalıdır. Biz yalınlığı basitlik olarak görmeye başladık. O basitliğe ulaşmak zirvedir. Yalınlık bana göre basitlik değildir. Yalınlığı benimsiyorum" dedi.
Öykülerin farklı uzunluklarda olabileceğini belirten Bayrı, iki satırlık veya dört satırlık olabileceği gibi 50 sayfalık da öykülerin olabileceğine işaret etti. Öykülerin yazarın birikiminin yansıması olduğunu anlatan Bayrı, okudukça yansımanın farklılaştığını vurguladı. Öykünün insanın insanla, insanın doğa ile serüveni olabileceğini ifade eden Bayrı, ayrıca insana dokunup bir mesaj verebilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sanatın iyileştirici yanının bulunduğunu da ifade eden Bayrı, "Film izlemeyen, müzik dinlemeyen, resim sergisine gitmeyen, kitap okumayan insan zihinsel engellidir bence. Sağlıklı bir insan yoktur karşınızda. Edebiyat da bunlar içinde başat olan, insanı sağaltan bir şeydir. Kitaplar gizem dolu. Şiir, öykü, roman okuduğun zaman çeşitli hayatlar görüyorsun. Bize güç veriyor, direnç veriyor. İnsanı ruhsal olarak canlı tutuyor. Edebiyatın o sağaltıcı gücüne yürekten inanıyorum" diye konuştu.
ÖDÜL VERİLDİ
Samimi bir şekilde gerçekleşen söyleşinin sonunda Bayrı, katılımcıların merak ettiklerine de cevap verdi. Gecenin sonunda ise Bülent Elitok, BUYAZ Öykü Onur Ödülü'nü Nazmi Bayrı'ya takdim etti.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler ve AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Meral Koşar ile birlikte Mutfak Sanatları Merkezi’nde Et Pişirme Teknikleri Workshop etkinliğinde şef adayları ile
Ziya Taşkent’te Mah-ı Matem Muharrem söyleşi ve dinletisi
Belediyemizin Öğrencilere Verdiği Destek 1 Milyar TL?yi Aştı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, üreticilerin alın terine sahip çıkmayı sürdürüyor. Başkan Büyükkılıç, Kayseri-Ankara Karayolu üzerinde hayata geçirilen ve 30 satış büfesinden oluşan Yemliha girişinde Büyükşehir Belediyesi Yöres
BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NUN KUŞADASI’NA DEĞER KATAN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Büyükşehir’in Sulama Borusu Desteğiyle Üretici Susuz Kalmıyor
VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN AFETLERE YÖNELİK PSİKOLOJİK İLK YARDIM EĞİTİMİ
Başkan Seçer, Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili Seçildi
ŞEHİR MERKEZİNDE YOL BAKIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Esenyalı 7751 Ada 31 Parsel Taşınmaz Mal Satış İlanı
35. Uluslararası “Halk Oyunları Festivali” yarın (17 Temmuz Perşembe) başlıyor. 13 farklı ülkeden yüzlerce dansçının Samsun’da buluşacağı festivalde halk dansları rüzgarı esecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan herkesi 9 gün boyunca sürece
Mercan Yaz Tatilinde de Çocukların Vazgeçilmez Adresi Oluyor