Bellek bozukluğu ile başlıyor, yaşam becerilerinin azalmasına kadar varıyor!
Alzheimer hastalığının ilk belirtisinin yakın bellek bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, Alzheimer’ın yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu söylüyor.
Başlangıç evresindeki bellek bozukluğunun, hastalığın ilerlemesiyle davranış bozukluklarına dönüştüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Hastalık ilerledikçe kişiler iletişim kurmayı bırakır. Hastaların gündelik yaşam becerileri azalır ve sosyallikten uzaklaşmaya başlarlar.” dedi. Alzheimer belirtilerinden şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Hasta yakınları hastalarla belirtiler üzerine tartışmamalı. Alzheimer’da mümkün olduğunca pozitif destek önemlidir.” diyerek hasta yakınlarına önerilerde bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla Alzheimer hastalığının nasıl başladığı ve nasıl ilerlediği hakkında bilgi verdi, Alzheimerlı hasta yakınlarının neler yapabileceğinden bahsetti.
“Alzheimer yavaş ilerleyen bir hastalık”
Alzheimer hastalığının başlangıç belirtisinin yakın bellek bozukluğu olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Başlangıç aşamasında kişiler, yakın zamanda gerçekleşen bazı olayların yaşanmadığını iddia ederler ve bazı durumları da tekrarlama eğilimi gösterirler.” dedi.
Alzheimer’ın yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Başlangıç evresindeki bellek bozukluğu, hastalığın ilerlemesiyle orta evrede dikkat, yönelim ve karar verme bozukluklarına dönüşür. İleri evrede ise bu duruma davranış bozuklukları eklenir.” şeklinde konuştu.
Hastalık ilerledikçe sosyallik azalıyor
Alzheimer hastalığının ilerleyen evrelerinde bellek kaybı dışında bazı bilişsel sorunların daha belirgin hale geldiğinin altını çizen Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, “Hastalık ilerledikçe kişiler iletişim kurmayı bırakır. Hastaların gündelik yaşam becerileri azalır ve sosyallikten uzaklaşmaya başlarlar.” dedi.
Belirtiler başladığında vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı
Alzheimer hastalığının evreleri hakkında ailelere ve bakıcılara da önerilerde bulunan Prof. Dr. A. Oğuz Tanrıdağ, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hasta yakınları, ilk belirtileri gördüklerinde ve şüphelenmeye başladıklarında vakit kaybetmeden hastaları bir uzmana götürmeleri gerekir. Erken tanı için gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekir. Bunlar beyin MR, gerekirse pet, bilgisayarlı EEG ve nöropsikolojik testlerdir. Bu testlerle tanı konulduktan sonra uygun ilaç tedavisine başlanmalı. Sosyal ve psikolojik destek alınmalı. Hasta yakınları hastalarla belirtiler üzerine tartışmamalı. Alzheimer’da mümkün olduğunca pozitif destek önemlidir.”
Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri
Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanı etkileyen migren, yalnızca bir baş ağrısı olmanın çok ötesinde, yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı sekteye uğratan ciddi bir nörolojik hastalık.
Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir
Türk Böbrek Vakfı’ndan Diyaliz Hastalarına Yaz Uyarısı: Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!
Kan bağışının kansızlık yarattığına dair toplumda yaygın bir inanış olsa da sağlıklı bir kişinin doğru aralıklarla ve uygun şartlarda kan vermesi kalıcı kansızlığa sebep olmaz.
Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen yeme bozuklukları, özellikle gençler arasında alarm verici bir hızla artıyor.
Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler
Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.