Demokrasi, özgürlük ve eşitliğin teminatı laikliktir
5 Şubat 1937 tarihinde yapılan değişiklikle, 1924 Anayasası’na Cumhuriyetin temel nitelikleri arasına eklenen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da "devletin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri" arasında yer almıştır.
Laiklik, yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke değil, aynı zamanda her alanda aklın, bilimin ve ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimidir.
Eğitimde, yönetimde ve hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması; din ve vicdan özgürlüğünün, barış içinde bir arada yaşamamızın ve özgür düşüncenin temelini oluşturur. Kadın-erkek eşitliği demokrasinin temel kriteridir ve çağdaş demokrasilerin ön koşulu laikliktir. Hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik, aynı zamanda kadının insan haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin güvencesidir. Ancak son yıllarda, çağdaş uygarlığın ve demokrasinin temel taşı olan laiklik göz ardı edilmekte; eğitimden ekonomiye, aileden siyasete kadar yaşamın her alanında dine referanslı bir yaşam biçimi dayatılmakta ve laiklik ilkesi adeta yok sayılmaktadır.
İslam dünyasında laiklik ilkesini hukuki ve siyasi gerekleriyle yerine getirebilmiş olan tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti’dir
Laiklik ilkesinin korunması amacıyla Anayasa’nın 24. maddesinde, kimsenin devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandıramayacağı özellikle vurgulanmıştır. Ayrıca, “her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz” hükmüne yer verilmiştir. İslam dünyasında laiklik ilkesini hukuki ve siyasi gerekleriyle yerine getirebilmiş olan tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu değeri bilmek, savunmak ve kararlılıkla korumak hepimizin görevidir.
Özgür düşünce ve aydınlık gelecek için laiklik şarttır
Sonuç olarak, özgür düşüncenin, demokrasinin ve kadın haklarının güvencesi olan laikliğin korunmasına; ailede, eğitimde, siyasette ve yaşamın her alanında aklın ve bilimin önderliğinin kabul edilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
Av. Nazan Moroğlu
BODRUM BELEDİYESİ KENDİ İMALATLARIYLA TASARRUF SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Elazığ'da konuştu
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, ADALETİN YOLUNDA 15 TEMMUZ’U ANLAMAK PROGRAMINA KATILDI
Bakanımız Göktaş, Şehit Ailelerine Terörsüz Türkiye’yi Anlattı
OSMANİYE’DE MÜŞTEKİNİN İFADESİNİN ALINMASI İÇİN EVDE MAHKEME KURULDU
Bakanımız Göktaş, Konya'da AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Bitlis'te konuştu
Tanyer Yapı Zemin Grubu Koordinatörüİnşaat Yüksek Mühendisi Batuhan Tozburun, birinci derecede deprembölgesinde yer alan İzmir'de yapılan son bilimsel araştırmalarınkonunun ciddiyetini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
AFETLERE HAZIR, DAYANIKLI VE BİLİNÇLİ BİR BANDIRMA İÇİN BİRLİKTE GÜÇLENİYORUZ!
MANAVGAT BELEDİYESİ’NİN AŞURE GELENEĞİ DEVAM EDİYOR
MANAVGAT BELEDİYESİ TENİS KULÜBÜ SPORCUSU GÜNEŞ BULUT’TAN GURUR VEREN BAŞARI
İZMİT BELEDİYESİNDEN KABAOĞLU’NDA PARAPET ÇALIŞMASI
TARSUS BELEDİYESİ’NDEN ÇAVDARLI MAHALLESİ’NDE TEMİZLİK VE BAKIM ÇALIŞMASI