İzmir’in parkları yeşil dönüşümle canlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın sağlıklı bir kent için başlattığı atık yönetimiyle kentin parklarından çıkan yeşil atıkları biyokömür ve komposta dönüştürüyor. Parklarda kimyasal yerine doğal gübreler kullanılarak organik çeşitlilik artırılırken, aynı zamanda şehrin karbon ayak izi de azaltılıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın seçim vaatleri arasında yer alan Biyokömür Tesisi’ni yeniden aktif hale getirdi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kentin yeşil atıklarını dönüştürerek yeniden doğaya kazandırmak için Bornova'daki yerleşkesinde çalışmalara başladı. Ekipler, İzmir’in parklarından çıkan budama atıkları, yaprak ve çim gibi yeşil atıklar ve atölyelerden çıkan talaş atıklarını kompost üretim teknikleri ve Biyokömür Tesisini kullanarak doğal gübreye dönüştürüyor. Elde edilen biyokömür ve kompost, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanlarında gübre olarak bitkilere can verirken, aynı zamanda karbon salımının da önüne geçilmiş oluyor.
5 bin metreküp üretim yeniden toprakla buluşuyor
Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ziraat Mühendisi Muzaffer Komutan, “Cemil Başkanımızın önderliğinde, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’mızın MTK yerleşkesinde kompost ve biyokömür tesislerimizde yeşil alanlarımızdan gelen atıkları, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan getirdiğimiz hayvan gübreleriyle karıştırıp, olgunlaştırıp gübre elde ediyoruz. Biyokömür tesisimizde ise atölyeden getirdiğimiz talaş malzemelerini ve patoz makinesinden çıkardığımız budak artıklarını biyokömür makinesinde yakarak inorganik madde olarak bitki kömürü elde ediyoruz. Sonuç olarak elde ettiğimiz organik ve inorganik maddeleri 5 bin metreküpe yakın hacimle tekrar yeşil alanlarımızda topraklarımızın yapısını iyileştirmek için kullanıyoruz. Böylelikle bir geri kazanım sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.
“Parkların organik yapısının artırılması için çok önemli bir gelişim”
Çalışmaların İzmir’in yeşil alanlarının gelişmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Muzaffer Komutan, “Daha önce çalışmalarımız duraklamıştı, Cemil Başkanımızın talimatıyla yeniden aktif hale getirdik. Şu an her iki tesis de işler durumda hizmet veriyor. Biyokömür tesisinde yılda 60 ton bitki kömürü elde etmeyi hedefliyoruz. Kompost üretiminden de 4 bin metreküp kompost malzemesi elde etmeyi hedefliyoruz. Yeşil alanlarımıza verdiğimiz organik ve inorganik maddelerle, makro ve mikro elementlerle yeşil alanların kalitesi gözle görülür şekilde artacak. Daha önce hayvan gübresi ve kimyasal maddelerle yeşil alanlara takviye yapılıyordu. Bu, tamamen doğal şekilde, hem yeşil alanlardaki atıkların geri dönüşümü ve kazanımı hem de parklarımızın organik yapısının artırılması için çok önemli bir gelişim” dedi.
Karbon oranı yüksek ürünler elde ediliyor
Park ve Bahçeler Dairesi’nin yeniden hayata döndürdüğü biyokömür tesisinin sorumlusu Bilal Kaya kapasitesi artırılan, üretimi hızlandırılan tesiste öncelikle bitkisel atıklardan biyokömür üretildiğini söyledi. Normalde organik atıkların çürürken atmosfere karbondioksit ve su saldığını belirten Kaya, “Bu faaliyetle doğaya karbondioksit salımını azaltıyoruz. Atıkların karbondioksit emisyonunu azaltarak karbon ayak izimizi azaltma vizyonuna katkı sağlamış oluyoruz. Çünkü karbonu malzemenin içine hapsetmiş oluyoruz. Buradan çıkan ürünleri tekrar toprağa gömdüğümüz zaman atmosfere salınacak karbondioksit tekrar toprağın içinde kalmış oluyor” ifadelerini kullandı.
Toprağın su ve minerallerini tutuyor
Biyokömürün dünyada da yaygınlaştığını belirten Kaya, “Biyokömürün esas özelliği karbonu hapsetmesiyle beraber yüzey alanının çok geniş olması. 1 gram biyokömürün yüzey alanı 60 – 70 metrekarelere çıkabiliyor. 1 gram malzemenin bu kadar yüzey alanına sahip olması, toprakta mikroorganizma yaşamına katkı sağlıyor. Toprak canlıları, toprakta yaşam alanı buluyor. Toprağın işlemesini kolaylaştırıyor, su tutmasını sağlıyor. Yağmurlarda toprak yıkanmaya maruz kalır. Yıkanmayla toprağı besleyen elementler suyla beraber kaybolurlar. Biyokömür bu elementleri tutarak toprağın yıkanmasını engelliyor. Bu sayede de toprakta gübre uygulaması azaltılıyor” şeklinde konuştu.
Demre Devlet Hastanesi’nde Sünnet Olan Yavrularımızı Ziyaret Ettik
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin spora ve sporcuya desteği sürüyor
İstek 1915 Çanakkale Okulları'na Öğrenim Yardımı Başvuruları Başlıyor…
15 Temmuz hain darbe girişimine karşı Türk milletinin kahramanca karşı koyuşunun 9’uncu yıl dönümünde binlerce Konyalı ellerinde bayraklarla Mevlana Meydanı’nda toplandı. Vatan için canını feda eden şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin anıldığı geced
Yeni Sanayi Sitemizde 9 Bin Metrekarelik Saha Betonu Çalışmamız Devam Ediyor.
Antalya Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in İlçemizi Ziyareti
Büyükkum Mahallesi Kumdağı Mevkii Kilitli Parke Çalışması
Patnos Belediyesi Araç Filosunu Güçlendirdi: 3 Yeni Hafriyat Kamyonu Hizmete Girdi
Başkan Taşkın, Camii Çevre Düzenleme Çalışmalarını İnceledi: İbadet Alanları Yenileniyor
Patnos Belediye Başkanı Taşkın, Kaymakam Dertlioğlu'nu Ağırladı: Ortak Hedef Daha Yaşanabilir Bir Patnos
KAHTA’DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLÎ BİRLİK GÜNÜ ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ
Molla İbrahim Yolu'nda Beton Yol Çalışmaları Hız Kesmiyor: Patnos'a Dayanıklı Ulaşım Ağı
Yeni Mahalle'ye Yeni Park: Başkan Taşkın Çalışmaları Yerinde İnceledi
Patnos'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Programı Düzenlend
Belediye Başkanı Rasim Arı “Biz Türk Milletiyiz, Hiçbir Zaman Bizi Diz Çöktüren Olmamıştır”
BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİMİZ HATİCE IŞIK GÜRÇINARDAN, ZİYARETLER
Başkan Topaloğlu’ndan geleceğin futbolcularına yemek