EPİLEPSİ VAKALARININ YÜZDE 25’İ ÖNLENEBİLİR

EPİLEPSİ VAKALARININ YÜZDE 25’İ ÖNLENEBİLİR

EPİLEPSİ VAKALARININ YÜZDE 25’İ ÖNLENEBİLİR

EPİLEPSİ İÇİN BAK FARKINDALIK KAMPANYASI 8. YILINDA

EPİLEPSİ HASTALARININ ÖN YARGILARLA MÜCADELESİNDE “GERÇEĞİ GÖR”ME ZAMANI

 

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, 12 Şubat 2024 Dünya Epilepsi Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 1 milyon epilepsi hastası ve yakınlarının karşılaştıkları ön yargılara karşı ‘Epilepsi İçin Bak’ ve ‘Gerçeği Gör' dedi

 

Epilepsi, beyin hücrelerinde var olan elektriğin geçici olarak aşırı artması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Cinsiyet ayrımı olmaksızın kadın ve erkeklerde eşit olarak görülen bu hastalık, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.  Dünya genelinde en sık görülen ve her 100 kişiden birini etkileyen nörolojik hastalıklardan biri olan epilepsi hastalığına dikkat çekmek için Şubat ayının ikinci pazartesi günü Dünya Epilepsi Günü olarak ilan edildi.

 

Epilepsi hastalığı için DSÖ’den Küresel Eylem Planı

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği (TESD) Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün, epilepsi hastaları için kamu sağlığı yaklaşımını yeniden düşünmemizi vurgulayan ve 2031 yılına kadar bu alanda atılması gereken adımları içeren Epilepsi ve Diğer Nörolojik Rahatsızlıklar için Küresel Eylem Planı’nı açıkladığına dikkat çekti.

 

Prof. Dr. Bebek sözlerine şöyle devam etti: “Biz nöroloji uzmanları için epilepsi hastalığının klinik yönleri kadar hastaların yaşam kalitelerini artırmak da çok önemli. DSÖ’nün sunduğu bu 10 yıllık yol haritası, epilepsi hastalığını önleme, tanı ve tedavisi için etkin çözümler ile hastalar ve ailelerinin yanlış anlama, bilgisizlik ve negatif tutumlar nedeniyle karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele için önemli başlıklar içeriyor. Bu eylem planı ayrıca Türk Epilepsi ile Savaş Derneği olarak sekiz yıldır yürüttüğümüz Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere gösterdi. ”

 

Epilepsi vakalarının yüzde 25’i önlenebilir

Prof. Dr. Bebek: “Türk Epilepsi ile Savaş Derneği olarak ülkemizi epilepsi hastalığı konusunda bekleyen iki önemli sınav olduğuna inanıyoruz. Bunlardan ilki epilepsi hastalığının oluşmasını önlemek için gerekli tedbirleri almamızı söylüyor. Daha zor olan diğer sınavımızı ise hastaların sağlığını derinden etkileyen ön yargılarla mücadele alanında vereceğiz. DSÖ’nün Epilepsi Küresel Eylem Planı’na göre epilepsi vakalarının yüzde 25’i önlenebilir nitelikte… Bu konuda atılması gereken adımlardan biri güvenli gebelik ve doğumların teşvik edilerek doğum travmalarından kaynaklanan epilepsi hastalığının önüne geçmek. Yine menenjit ve sıtma gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları epilepsiye yol açabiliyor. Menenjit hastalığıyla mücadelede ülkemizde çocuklara aşılama yapılıyor ancak bazı bakteriyel menenjite karşı her yaş grubu tehlikeye açık. İyi temizlenmeyen ve paylaşımlı kullanılan tabak, çatal ve kaşık aracılığıyla bulaşabilen bu menenjit türü epilepsiye de yol açabiliyor. Özellikle dışarıda yemek yediğimiz yerlerin temiz olmasına dikkat etmeli ve çatal-kaşıkları kullanmadan önce bir peçete ile silmeliyiz. Son zamanlarda artış gösteren influenza vakaları sonrası görünen menenjit de epilepsi hastalığına neden olabiliyor. Bu yüzden bağışıklığı güçlü tutmak, sağlıklı beslenmek, hijyen kurallarına uymak, uyku düzenine dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak çok önemli. Hastalığa yakalanmamız halinde hekime başvurmakta da gecikmemeliyiz. Sıcak ülkelerde daha yaygın olarak görülen sıtma vakalarına karşı da özellikle risk taşıyan ülkelere seyahatler öncesi gerekli önlemleri almak kritik önem taşıyor.”

 

1 milyon hasta ve yakını için toplum olarak vermemiz gereken bir sınav var

Prof. Dr. Nerses Bebek, ülkemizde yaşayan 1 milyon epilepsi hastası ve aileleri için toplum olarak vermemiz gereken en önemli sınavın ön yargılarımızdan arınmak olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Bebek: “DSÖ Küresel Eylem Planı’nda epilepsi ile ilgili küresel hedeflere ulaşmanın önündeki ana engellerden biri, düşük düzeydeki sağlık okuryazarlığı ve epilepsi hakkındaki yanlış bilgilerin fazlalığı. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği olarak biz sekiz yıldır Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası ile epilepsili bireylerin de herkes gibi hayatlarına devam edebileceklerini, okuyabileceklerini, çalışabileceklerini, evlenebileceklerini, çocuk sahibi olabileceklerini ve başarılı işlere imza atabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Epilepsi için Bak farkındalık kampanyası bu yıl ‘Gerçeği Gör’ diyecek

Prof. Dr. Bebek, “Toplumdaki ön yargılar tamamen ortadan kalkana dek sürdürmeyi planladığımız Epilepsi için Bak farkındalık kampanyasını bu yıl ‘Gerçeği Gör’ mottosuyla hayata geçireceğiz. Bakmakla görmek arasındaki farka atıfta bulunarak ön yargıların değil gerçeklerin görülmesini ve anlaşılmasını hedefliyoruz. UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle hayata geçirdiğimiz Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası kapsamında bu yıl, tarihi ve sembolik binalar Dünya Epilepsi Günü’nde mor renkle ışıklandırılacak. Spor kulüpleriyle ve birçok marka ile iş birlikleri yaparak toplumun her kesiminde epilepsi hastalığına karşı farkındalık sağlamak için çalışacağız.”

 

Herkesi “Gerçeği Gör”meye davet ediyoruz

Prof. Dr. Bebek, herkesin epilepsi hastalığına karşı ön yargılarla mücadele etmek için yapabileceklerinin olduğuna da dikkat çekti. TESD Başkanı, sosyal medyanın farkındalık konusundaki etkisine vurgu yaparak, herkesi Epilepsi İçin Bak Instagram sayfasında yer alan #MorGözlük filtresini kullanarak kendi fotoğrafını çekip farkındalık mesajlarıyla birlikte #EpilepsiİçinBak ve #GerçeğiGör etiketleriyle sosyal medya hesaplarında yayınlamaya ve farkındalığın bir parçası olmaya davet etti.

 

Epilepsi farkındalığına destek olmak için Mor Gözlük filtre linkine www.instagram.com/epilepsiicinbak adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Epilepsi İçin Bak Hakkında:

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle, 2017 yılından beri hayata geçirdiği Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası, bu yıl sekizinci yılında… Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası, epilepsili bireylerin de herkes gibi hayatlarına devam edebilecekleri, okuyabilecekleri, çalışabilecekleri, evlenebilecekleri, çocuk sahibi olabilecekleri ve başarılı işlere imza atabileceklerinin farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının taşıyıcı ikonu olarak epilepsi hastalarına olan bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini sembolize eden mor gözlükler kullanılıyor.

 

Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası 2023 yılı mottosu #GörüneninÖtesinde ile epilepsi hakkında bilinenin ötesindeki gerçekleri anlattı. Kampanyanın 2022 yılındaki gönüllü elçisi olan Furkan Andıç farkındalık filminde de rol alarak, “#UzunLafınKısası farkındalık çok zor bir şey değil” diyerek herkesi epilepsi farkındalığını birlikte öğrenmeye ve öğretmeye davet etti. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının 2021 yılındaki gönüllü elçisi Murat Dalkılıç olmuş ve epilepsinin çalışamamakla #NeAlakasıVar! demişti. Ünlü sanatçı Aşkın Nur Yengi de sesiyle farkındalık filmine destek olmuştu. 2020 yılında kampanyaya, ünlü oyuncu İrem Sak gönüllü destek vermiş ve #YılOlmuş2020 farkındalık filminde rol almıştı. Ünlü şarkıcı Derya Uluğ da dijital mecralardaki farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmuş ve Emre Yücelen de sesiyle farkındalık filmine destek vermişti.

 

Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için  www.epilepsiicinbak.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 



SAĞLIK 8.02.2024 13:47:00 0

Hücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin

Hücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlüyor...

Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlüyor...

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!

DÜNYA GENELİNDE 1 MİLYARDAN FAZLA İNSANI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanı etkileyen migren, yalnızca bir baş ağrısı olmanın çok ötesinde, yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı sekteye uğratan ciddi bir nörolojik hastalık.

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir

Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm

Belirtisiz erken teşhiste tüm vücut MR yöntemi

Belirtisiz erken teşhiste tüm vücut MR yöntemi

YAZ AYLARINDA BÖBREK HASTALARI İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT: HATALI BESLENME VE FAZLA SIVI TÜKETİMİ!

Türk Böbrek Vakfı’ndan Diyaliz Hastalarına Yaz Uyarısı: Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil

Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil

İzmir’de güneşi yoga ile uğurladılar

İzmir’de güneşi yoga ile uğurladılar

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler

Kan bağışının kansızlık yarattığına dair toplumda yaygın bir inanış olsa da sağlıklı bir kişinin doğru aralıklarla ve uygun şartlarda kan vermesi kalıcı kansızlığa sebep olmaz.

“ANOREKSİYA BASİT BİR YEME SORUNU DEĞİL, YARDIM ÇAĞRISIDIR”

Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen yeme bozuklukları, özellikle gençler arasında alarm verici bir hızla artıyor.

Büyükşehir’in yaz spor okulları kapılarını açıyor

Büyükşehir’in yaz spor okulları kapılarını açıyor

Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler

Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI

Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Başkan Tugay’dan Bursa’da düzenlenen DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Konferansı’nda barış mesajı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Dirençli Sağlıklı Şehirler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler Yaratmak” temasıyl

Tümörleri buharlaştıran mucize: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı.