TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Mayıs ayı sonucuna göre yoksulluk sınırı olarak bilinen giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu olan harcamaların aylık toplam 33.752,49 TL’ye ulaştığını dikkat çeken Esen, 2023 yılı 2. dönem asgari ücretin aylık 11.402,32 TL olduğu ülkemizde yoksulluk oranının arttığını ve daha çok ailenin zor şartlarla mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve yoksullukla mücadeleyi hedefleyen SOGEP’in (Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) faaliyetlerine ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a soru önergesinde bulundu.
DEVA Partili Esen’in, Bakan Kacır’a soruları şu şekilde oldu:
“SOGEP programın başladığı yıldan bugüne kadar kaç başvuru alınmıştır?”
1. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SOGEP programın başladığı yıldan bugüne kadar kaç başvuru almıştır? Başvurular hangi kriterlere göre değerlendirilmiştir?
2. SOGEP programın başladığı yıldan bugüne kadar program için ayrılan yıllık bütçe ne kadardır ? Yıllara göre ayrılan bütçelerin projelerde değerlendirilme oranları ne kadardır?
3. SOGEP programın başladığı yıldan bugüne kadar başvuruların kaçı olumlu olarak sonuçlandırılmıştır? Olumlu olarak değerlendirilen projeler, yoksullukla mücadelede dezavantajlı gruplara yönelik hangi sorunlara çözüm üretmiş, ne tür ihtiyaçların giderilmesine katkı sağlamıştır?
4. SOGEP programı kapsamında olumlu olarak değerlendirilen projelere bugüne kadar ne kadar bütçe ayrılmıştır?
“SOGEP programının sürdürebilirliği için kurum içinde ne tür iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir?”
5. SOGEP programıyla desteklenen projelerinin başarıyla sonuçlanmasını değerlendirmek adına hangi etki analizleri yapılmıştır? Proje sahipleriyle gerçekleştirilen etki analizleri sonucunda, bütçenin yeterliliği ve destek programının etkinliğiyle ilgili hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Bu analizlerde, projelerin hedeflerine ulaşmada "bütçe-etkililik" oranı ölçülmüş müdür?
6. SOGEP proje sonuçları ve etki analiz raporları, paydaşlar ve ilgili kamu kurumlarıyla nasıl paylaşılmaktadır?
7. SOGEP programın sürdürülebilirliği ve etki alanını genişletmek amacıyla kurum içinde ne tür stratejiler ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir ya da planlanmaktadır?
8. SOGEP programıyla desteklenen projelerin sürdürülebilirlikleri nasıl değerlendirilmektedir? Projelerin uzun vadeli etkilerini ölçmek için hangi yöntemler kullanılmaktadır?
“SOGEP programına katılan projelerin başarı hikayeleri nelerdir?”
9. SOGEP programına katılan projelerin toplum üzerindeki etkileri ve başarı hikayeleri nelerdir? Projelerin çarpan etkisini artırmak amacıyla bu başarı hikayeleri kamuoyu ile nasıl paylaşılmaktadır?
10. SOGEP programı, sosyal girişimciliği desteklemek amacıyla da tasarlanmıştır. Bu kapsamda, programla desteklenen sosyal girişimlerin sayısı ve başarıları hakkında bilgi verebilir misiniz? Sosyal girişimciler, projelerinin sürdürülebilirliği adına melek yatırımcılarla oluşturmakta mıdır? Eğer buluşturuluyor ise kaçı yatırım almıştır?
11. Projelerin kaçı girişimcilik sürecini tamamlayarak şirketleşmiştir?
12. SOGEP tarafından desteklenen ve başarılı sonuçlanan projelerin, ne kadarlık bir kısmı kadın girişimcilere aittir? Bu projelerde kadın girişimcilerin oranı nedir?
“Deprem sonrası dönem için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ne tür programlar planlamaktadır?”
13. SOGEP programıyla hedeflenen toplumsal dönüşüm ve değişim hangi göstergelere dayanarak ölçülmektedir? Programın toplumsal etkisini değerlendirmek için kullanılan izleme ve değerlendirme mekanizmaları nelerdir?
14. 2023 yılı şubat ayında gerçekleşen depremler dezavantajlı grupları daha da dezavantajlı hâle getirmiştir. Sosyal güvencesizlik hâli yoksullukla doğrudan ilişkilidir. Deprem sonrası dönem için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ne tür programlar planlamaktadır? Bu planlamalarda sivil toplum, özel sektör ve akademi işbirliği kapsamında ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
‘Uçak filosuna milyonlar akıtan iktidar orman yangınlarında Türk milletini kaderiyle baş başa bırakıyor’
Seçimlere Doğru: Halk Geçim Derdinde, Güvenilir Bir Seçim İçin Talepler Artıyor
ABD SDG'ye hangi mesajları verdi, Suriyeli Kürtlerin tepkisi ne oldu?
Kemalist Aydınlanma Derneği Basın Sözcüsü Müftüoğlu: CHP’ye tarihi bir sorumluluk düşüyor
Başkan Tugay Bosna’da Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanlarını andı
CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu: “Adil Yargılanma Bekliyoruz, Adalet İstiyoruz.”
Haziran 2025’te En Çok Konuşulan Belediye Başkanları
Zafer Partisi’nden Bakanlığa dilekçe: Sazlıbosna'daki yeni imar planına itiraz edildi
Genç Parti Genel Başkanı Burçin Şahindur: En düşük emekli maaşı 35 bin TL olmalı
“Ülke demokrasisinin sağlam ve sağlıklı partilere ihtiyacı var”
Başkan Cemil Tugay’dan dava yorumu: Bağımsızlık, gelecek, özgürlük her şey adaletle vardır
Zaman değişti, insanlık değişti... Dünya artık eski dünya değil. Eskiden, düşmanlıkların bile bir onuru, bir sınırı vardı.
Mayıs 2025’te En Çok Konuşulan Belediye Başkanları
MTM Medya Takip Merkezi, Mayıs 2025’te medya ve sosyal medyada en çok konuşulan siyasetçileri araştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 480 bini aşkın haberle zirvede yer alırken; Ekrem İmamoğlu ikinci, CHP Genel Başkanı Özgü
Ortadoğu’da yaşanan en derin adaletsizliklerden biri, kuşkusuz Filistin halkının maruz kaldığı sistematik işgal ve zorla yerinden edilme politikalarıdır.
13 Haziran 2025 sabaha uyandığımda radyoda İsrail’in İran'a saldırdığı anlatılıyordu. Haberlerden anlıyoruz ki çok kapsamlı ve büyük bir saldırı gerçekleşmiş ve önemli mevkilerdeki kişileri ve merkezleri bombaladığı belirtiliyor.
Ortadoğu’da Artan Gerilim: İsrail-Filistin Çatışması ve Bölgesel Yansımalar