Ev yapımı salça, yemeklere hem lezzet hem de sağlık katıyor. Evde yapılan domates ve biber salçası, katkı maddesi bulundurmuyor ve farklı aroması ile dokusuyla daha fazla lezzeti içinde barındırıyor. Ancak saçla yaparken bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, sağlıklı ev salçası yapmanın koşulları hakkında bilgi verdi.
Evde yapılan salçanın faydası çok
Salça, tüm dünyada kullanılan ve yemekleri tatlandıran önemli bir besin kaynağıdır. Zengin tadı nedeniyle mutfaklarda kullanılan çok yönlü bir malzemedir. Marketlerde satılan raf ömrü uzun konserve salçaları tüketmek mantıklı gibi görünse de evde sterilizasyon kurallarına uygun olarak yapılan salça daha sağlıklıdır. Ev yapımı salça sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sayısız faydasıyla da ön plana çıkmaktadır. Domates ve biber, A ve C vitaminleri ile mineraller açısından zengindir. Salça, serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içermektedir. Salçanın lif içeriği sindirim sistemini destekler. Özellikle domates, A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum gibi mineraller ve likopen gibi antioksidanlar açısından da zengin bir kaynaktır. Yapılan araştırmalarda domatesin kalp sağlığını koruduğu, belirli kanser türlerinin riskinin azaltılmasında etkili olduğu ve bağışıklığı artırdığı belirlenmiştir.
Salça yemeklere renk ve lezzet katar
Salça, yüzyıllardır yaz aylarında yetişen domates veya kırmızı biberin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilmektedir. Salça, saklama koşullarına uyulduğunda Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Yemeklere renk ve lezzet katan salça, domates ya da kırmızı biberden üretilir.
Domates salçası: Domates salçası, Anadolu’da daha yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir salça türüdür. Çekirdeklerinden ve kabuğundan ayrıştırılarak elde edilen domates püresi, kaynatma ya da güneşte bekletme gibi yöntemlerle salça haline getirilmektedir.
Biber salçası: Kırmızı biber salçası, sapları ve çekirdekleri çıkarılan kırmızı biberlerin ezilip tuzlandıktan sonra güneş altında kurutulmasıyla üretilir. Yapımında kullanılan acı veya tatlı biber, salçanın tadını belirler.
Doğru saklama kurallarına uyulmalı
Salça oksijene maruz kaldığında hızla bozularak renk, tat ve dokuda değişikliklere neden olabilmektedir. Zehirli gıdaların tüketimi hayati tehlike oluşturduğundan salçanın doğru muhafazası önemlidir. Zehirlenmenin olmaması için etkili yöntemlerin kullanılması gerekir. Doğru ambalaj, antioksidanlar ve ışıktan koruma yöntemleri salçanın bozulmasını önlemenin en iyi yoludur. Ev yapımı salçanın uzun ömürlü ve kaliteli olması için kavanozlara koyup saklanması gerekir. Etkili depolama koşulları, ışığa maruz kalma, sıcaklık dalgalanmaları ve havaya maruz kalma gibi faktörlerin etkisi azaltabildiğinde salçanın da ömrü uzayacaktır.
Evde yapılan domates ve biber salçası düzgün bir şekilde saklandığında bir yıla kadar güvenle tüketilebilirken, en iyi lezzeti elde etmek için 6-8 ay içinde tüketmek idealdir. Tüketilmeden önce her zaman bozulma belirtileri olup olmadığı da kesinlikle kontrol edilmelidir.
Evde salça basit bir şekilde nasıl yapılır?
Salça yapımı, birkaç basit adımı içermektedir.
Sebzeleri hazırlama: Domates ve biberler iyice yıkandıktan sonra temiz bir bıçakla doğranır.
Ezme ve süzme: Pişirilen sebzeler bir blender veya el mikseri ile ezilir. Elde edilen karışım süzülerek pürüzsüz bir kıvam elde edilir.
Pişirme: Miktarına göre domates ve biberler, metal bir kapta uzun süre pişirilir. Bu aşamada tuz eklenir.
Kavonozlama: Salça sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara dökülür ve kapakları sıkıca kapatılır.
Yavuz Sultan Selim Caddesi Büyükşehir’le Yeni Yüzüne Kavuştu
Daha Sağlıklı Altyapı Geleceği İçin Yatırımlar Bir Bir Yükseliyor
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Atlı Okçuluk 2025 Türkiye Şampiyonası Çeyrek Finali, binlerce yıllık geleneği modern spor altyapısıyla buluşturarak unutulmaz bir organizasyona sahne oldu.
Büyükşehir’den Artan Hava Sıcaklığına Karşı Uyarılar
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisinde inşa edilen ve kentin kültürel hafızasını yansıtacak olan Mimarsinan Kent Müzesi’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Ardahan Belediyesi Park ve Bahçelerden Sorumlu ekipler, kent merkezindeki tüm park ile bahçelerde kapsamlı bir bakım-onarım çalışması başlattı.
Futbol tutkunları takım kurup nefes kesen şampiyonada yer alacak
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, okuyan ve okutan şehir Kayseri’de eğitim ve öğretime desteğini her kulvarda çeşitlendirerek arttırıyor. Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, yükseköğretim hizmeti veren Abdullah
Selahaddin Eyyubi Bulvarı’nda alt yapı güçlendiriliyor
Su Kaynakları Artıyor; 3 Yeni Sondaj ile Kesintisiz Su Hizmeti Sunulacak
Başkan Görgel, Kılavuzlu İçmesuyu İletim Hattı Çalışmalarını İnceledi
Konya Büyükşehir Belediyespor Kulübü ev sahipliğinde düzenlenen tanışma toplantıda Konya basketbol antrenörleri bir araya geldi. Türk sporuna örnek niteliğindeki toplantıda Konya basketbolunun bugünü ve geleceği değerlendirildi.
Yunusemre Belediyespor U17 Futbol Takımı, Uşak'ta düzenlenen Türkiye Futbol Şampiyonası 2.Kademe Müsabakaları'nda oynadığı tüm maçları kazanarak Manisa ve Ege'nin gururu oldu ve 4'lü finallere katılmaya hak kazandı.
Yunusemre Belediyesi ekipleri, asfalt yama ve kaldırım bakım-onarım çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Süleymanpaşa Belediyesi Sporcusu Türkiye Üçüncüsü Oldu
KIDEMLİ VATANDAŞLAR BU KEZ BAĞLAMA KURSUNDA BİR ARAYA GELDİ