Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, kadınlarda en sık görülen tür olan meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.
Dünyada ikinci en sık ölüm nedeni olan kanserlerin yüzde 30-40’ının aslında önlenebildiğini dile getiren Doç. Dr. Yaman, Meme kanserinin de bu önlenebilir kanserler içerisinde en sık görüleni olduğunu söyledi.
GÖRÜLME SIKLIĞI GİDEREK ARTIYOR
Meme kanserinin kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 30’unu oluşturduğunu belirten Doç. Dr. İsmail Yaman, “Meme kanseri maalesef giderek artış göstermektedir. 1960’lı yıllarda çalışmalarda her 20 kadından birinde meme kanseri görülürken günümüzde her sekiz kadından birinde meme kanseri gelişmektedir. Meme kanseri hastalarının yüzde 78’i 50 yaş üzerindedir. Ailede meme ya da yumurtalık kanseri görülmesi riski artırır. Özellikle ailedeki kişi anne tarafından birinci derece akraba ise risk daha yüksektir. Bu kişi premenopozal dönemde meme kanserine yakalanmışsa risk daha da artar. Buradan ailesinde meme kanseri bulunmayanlarda meme kanseri gelişme riski düşüktür gibi bir sonuç çıkmamalıdır. Meme kanseri gelişen kadınların yüzde 75’inin ailesinde meme kanseri hikayesi yoktur” diye konuştu.
20 YAŞINDAN İTİBAREN KENDİNİZİ MUAYENE EDİN
Meme kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. İsmail Yaman, “Başlıca belirtiler arasında memede kitle, meme derisinde kızarıklık, ülser, ödem, koltuk altında kitle, meme başının içe çekilmesi, iyileşmeyen yara olması ya da meme başından akıntı gelmektedir. Memede kitle meme kanserinin en sık belirtisidir ve meme kanseri hastalarının yüzde 90’ı memede kitle şikayeti ile başvururlar. Sert, düzensiz, hareket ettirilemeyen, hızlı büyüme gösteren, ağrısız kitlelerde risk daha yüksektir. Kendi kendine muayene meme kanserini tespit etmek için etkili bir yöntemdir. Kendi kendine muayene; gözle ayna karşısında, ayakta iken elle ve yatarken elle olmak üzere 3 aşamada yapılır. 20 yaşından itibaren her kadın ayda bir defa adet bitiminden bir hafta sonra mutlaka kendi kendine muayene yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanı etkileyen migren, yalnızca bir baş ağrısı olmanın çok ötesinde, yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı sekteye uğratan ciddi bir nörolojik hastalık.
Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir
Türk Böbrek Vakfı’ndan Diyaliz Hastalarına Yaz Uyarısı: Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!
Kan bağışının kansızlık yarattığına dair toplumda yaygın bir inanış olsa da sağlıklı bir kişinin doğru aralıklarla ve uygun şartlarda kan vermesi kalıcı kansızlığa sebep olmaz.
Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen yeme bozuklukları, özellikle gençler arasında alarm verici bir hızla artıyor.
Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler
Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Dirençli Sağlıklı Şehirler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler Yaratmak” temasıyl
Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı.
Antalya’da gerçekleştirilen Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi, kamu otoriteleri ile sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Kanser vakalarının dünya genelinde giderek artmasıyla, halk arasında doğru bilinen yanlışlar da hızla artış gösteriyor
Ülkemizdeki yaygın ve yanlış algının aksine, süt sadece çocuklar için değil yetişkinler için de oldukça önemli bir besin kaynağı. Süt ve süt ürünleri, her yaşta ihtiyaç duyulan kalsiyumu sağlar