Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ILO ortaklığıyla kayıtlı istihdama dair yapılan toplantıda konuşan Eşbaşkan Doğan Hatun, Türkiye genelinde kayıt dışı çalışma oranının yüzde 20, Diyarbakır’da ise yüzde 40’ın üzerinde olduğunu belirterek, söz konusu durumun düzeltilmeden insana yaraşır bir işten söz edilemeyeceğine dikkat çekti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığıyla kayıtlı istihdam konusunda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun'un katılımıyla Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan, ILO Türkiye Ofisinden İstihdam Politikaları Uzmanı Nuran Torun, İstihdam Hizmetleri Uzmanı Batuhan Arslan ve Kıdemli Proje Yöneticisi Suna Kılıç Anıl yer aldı. Toplantıda, Diyarbakır'da insan onuruna yakışır işler bağlamında çalışma hayatının durumu ele alınırken, kayıtlı istihdamın önündeki yapısal engeller ve çözüm yolları tartışıldı.
Eşbaşkan Hatun: Gururlu ve memnunuz
Toplantıda konuşan Eşbaşkan Hatun, göreve seçildikleri günden bu yana uluslararası kurumlarla ilişkileri güçlendirmek, kenti uluslararası arenada temsil etmek için bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, söz konusu görüşmelerden ilkini ILO ile gerçekleştirdiklerini ve ILO temsilcilerini, birlikte çalışma noktasında kente davet ettiklerini söyledi. Teknik aksaklıklar nedeniyle söz konusu buluşmanın bugüne ertelendiğini aktaran Eşbaşkan Hatun, “Çalışma hayatının adil, erişebilir, kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması amacıyla ILO ile birlikte düzenlediğimiz toplantı nedeniyle gururlu, onurlu ve memnunuz” dedi.
‘Genç nüfus, potansiyeline denk düşen bir yerde değil’
Kentin tüm bileşenlerinin ve kamu kurumlarının bu sürece dahil olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Eşbaşkan Hatun, “Toplantıda birçok başlığımız var. İstihdam, hak temelli çalışma, sosyal güvence, sosyal diyalog ve insana yakışır iş. Bu konularla yalnızca büyümenin değil; sosyal adaletin, kapsayıcılığın gündemde olması en önemli temellerden biridir. Bugün, bu durumun ne kadar hayata geçirilebildiğini Diyarbakır örneği üzerinden vereceğiz. 2024 TÜİK verilerine göre, Diyarbakır’ın nüfusu 1 milyon 833 bin, nüfusun yüzde 60’ı 35 yaş altı. Ciddi bir genç nüfus potansiyeli var ama ne yazık ki kayıtlı istihdamdaki yeri bu orana denk düşen bir yerde değil” ifadelerini kullandı.
‘Kadın istihdamı önündeki engellere dair çalışmalarımızı büyüteceğiz’
Kadınların istihdamdaki yerini güçlendirmenin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlamanın önemli olduğunu vurgulayan Eşbaşkan Hatun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın istihdamı kentimizde maalesef yüzde 20’lerde. Bugünkü başlıklardan biri de kadının istihdamdaki yeri ve bakım ekonomisi. Bu nedenle toplumsal cinsiyet rolleri de iyi irdelenmesi gereken bir konu. Diyarbakır’da çocuk, yaşlı ve engelli bakımının yetersizliği kadın istihdamındaki en temel engellerden. Nitelikli kreş, gündüz bakım evi, engelli ve yaşlı bakım evlerinin yaygınlaştırılmasının kritik önem arz ettiğini bilincindeyiz. Yerel yönetimler olarak bu konuda projeler oluşturmaya devam edeceğimizin sözünü veriyoruz.”
‘Kayıt dışılık düzeltilmeden insana yakışır bir işten söz edilemez’
İstihdam piyasasındaki kırılgan grupları sıralayan Eşbaşkan Hatun, göçmenler, engelliler, kadınlar, kayıt dışı-düşük ücretli, güvencesiz işçilerin ekonomik hayata katılımının önüne geçen kayıt dışılığın düzeltilmeden insana yakışır bir işten söz etmek mümkün olmayacağına dikkat çekti. Türkiye genelinde kayıt dışı çalışma oranının yüzde 20 olduğunu, Diyarbakır’da ise bu oranın yüzde 40’ın üzerinde olduğunu belirten Eşbaşkan Hatun, bu durumun sürdürülebilir refahı da tehdit ettiğini sözlerine ekledi.
‘İnsana yakışır iş kolektif çaba ile merkeze konulabilir’
İnsana yakışır bir işin merkeze konulmasının yalnızca ekonomik büyüme odaklı değil aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı esas alan bir yaklaşım, kolektif duyarlılık ve bu alanda ortaya konacak çaba ile gerçekleşebileceğini söyleyen Eşbaşkan Hatun, “Katılımlarınız ve katkılarınız için tekrar teşekkürler. Geleceğin adil, sürdürülebilir ve her insan için demokratik bir yaşam olması dileğiyle” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
ILO Direktörü: Diyarbakır kalkınma açısından kapsayıcı bir şehir
ILO Direktörü Yasser Ahmed Hassan ise Diyarbakır’ın derin bir tarihi olduğunu ve de aynı zamanda kalkınma açısından kapsayıcı bir şehir olduğuna dikkat çekti. ILO’nun kurulduğu tarih olan 1919’dan bu yana emeğin ticari meta olmadığı, çalışma yaşamında haysiyetin evrensel bir hak olduğu düşüncesine dayalı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Hassan, “ILO’nun görevi, herkes için insana yakışır işler yaratmak ve kendisine has güçlü yapısı gereği, istihdam, sosyal koruma, çalışma hakları ve sosyal diyalog üzerinden çalışmasını şekillendirmektir. Bugün sizlerle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu seminer, bu bahsettiğimiz taahhüttü eyleme geçirme açısından bir örnek teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, İstihdam Politikaları Uzmanı Nuran Torun’un, "Diyarbakır’da Çalışma Hayatının İnsana Yakışır İşler Bakımından Değerlendirilmesi"; İstihdam Hizmetleri Uzmanı Batuhan Arslan’ın, "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler için Kayıtlı İstihdam Süreci ve Yeni Düzenlemeler"; Kıdemli Proje Yöneticisi Şuna Kılıç Anıl’ın, “Kadın Bakım Ekonomisi" başlıklarındaki sunumları ile devam etti.
KADIN EMEĞİ MAHARETLİ ELLER ÇARŞISI’NDA SERGİLENİYOR
Büyükşehir bir günde 15 bin kişiye aşure bereketini ulaştırdı
BAŞKAN TEPE’DEN KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE TATLI SÜRPRİZ
Dilenci Kılığına Giren Zabıta 10 Dakikada 340 Lira Topladı
Çanakkale Belediyesinde Sivil Katılım Eğitimi Gerçekleştirildi
SİVRİSİNEK VE HAŞERELERE KARŞI MÜCADELEDE DRONE DÖNEMİ
YAZ SENİNLE GÜZEL TEMASIYLA AKSARAY’DA GENÇLER SAHADA, KİTAPTA VE SANATTA
Samsun’da Batı Çevre Yolu’nda çalışmalar başladı. Gelişmeyi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan duyurdu. Başkan Doğan, Batı Çevre Yolu’nun Samsun’un ulaşım yükünü hafifletmek açısından oldukça önemli olduğunu da vurguladı.
BAŞKAN ÇERÇİOĞLU"NUN ÇALIŞMALARI İLE GERMENCİK PIRIL PIRIL OLUYOR
VAN’DA KORUYUCU AİLE GÜNÜ KORUYUCU AİLELER VE EVLATLARIYLA BİRLİKTE KUTLANDI
Büyükşehir, Büğlek Caddesine Bağlanan Yolda Yenileme Çalışmasını Sürdürüyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi geleneksel aşure ikramlarına başladı
Büyükşehir’in sanatçılarından şölen gibi sergi: Yusuf Alemdar Şehir Kütüphanesi ve AFA için konuştu
TOROSLAR BELEDİYESİNİN VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla yürütülen Larende Kapısı ve sur duvarları kazı alanında incelemelerde bulundu. Darülmük Projesi’nin merkezi olan Konya’nın dış s