Kalyon Enerji’den Türkiye’nin En Büyük İkinci Güneş Enerjisi Santrali: 600 Bin Nüfuslu Bir Şehrin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak Dev Proje…
Kalyon Enerji, Türkiye'nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini hayata geçirmek için Birleşik Krallık’tan UKEF ve Polonya’dan KUKE garantörlüğünde İngiltere merkezli Standard Chartered Bankası’ndan 249 milyon euro tutarında kredi temin etti.
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Elvan, “Bu kredi, Kalyon Enerji’nin UKEF ile bugüne kadar Türkiye’deki ikinci çalışması. Aldığımız yeşil finansman sayesinde, sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sunmakla kalmıyor aynı zamanda istihdam oluşturuyor, toplumsal fayda yaratacak projeler geliştirip yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlıyoruz” dedi.
Kalyon Enerji halihazırda yıllık 300 milyon dolar döviz ikamesi sağlarken, yatırımı devam eden yeni GES ve RES projelerinin bu yıl içerisinde tamamlanmasıyla birlikte yıllık toplam döviz ikamesini 450 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.
Kalyon Enerji, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları ve projeleriyle Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunmaya devam ederken, uluslararası alanda da ses getiren başarılarına yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Kalyon Enerji, daha evvel yatırımını tamamladığı Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar GES için de yine UKEF garantörlüğünde 291 milyon dolar finansman sağlamış ve bu finansman bu tür bir proje için UKEF’in sağladığı en yüksek tutarlı kredi olmuştu.
Türkiye'nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini hayata geçirmek için çalışmalarına başlayan Kalyon Enerji, proje için UKEF ve KUKE garantörlüğünde Standard Chartered Bankası ile 249 milyon euro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da, toplam 390 MWp elektrik üretim kapasitesine sahip olacak proje için sağlanan kredi, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye ve Kalyon Holding’e duyduğu güvenin somut göstergesi oldu. Yurt dışı kaynaklı bu finansman, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki güçlü konumunu ve büyüme potansiyelini de bir kez daha gözler önüne serdi. Böylece Kalyon Enerji, söz konusu kredi ile toplam 565 milyon dolar mertebesinde dış kaynağın ülkemize girişini sağlamıştır.
Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da 7 ayrı bölgede 600 hektarlık alanda kurulacak güneş enerjisi santralleri projesi tamamlandığında, Türkiye’de 600 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacına cevap verebilecek miktarda yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek. Proje, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına olan erişimini artırarak 2053 yılı net sıfır karbon salınımı hedeflerine katkıda bulunacak. Proje aynı zamanda, Türkiye'deki toplam kurulu elektrik enerjisi kapasitesi içindeki yenilenebilir enerjinin payının yüzde 54'e ulaşmasını da sağlayacak.
Kalyon Enerji’nin Başarılarına Bir Yenisi Daha Eklendi
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Elvan, Kalyon Enerji’nin daha önce elde ettiği uluslararası başarıları hatırlatarak, “Kalyon Karapınar GES ile Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santralini Türkiye'ye kazandırarak, global prestije sahip birçok ödül aldık. Karapınar GES projesinin finansman çözümünde gösterilen başarı ile 2022 Adam Smith ‘En İyi Finansman Çözümü’ ödülü Kalyon Enerji’ye layık görüldü. Ödülü daha önemli hale getiren husus ise, Türkiye’den ilk defa bir projenin bu kapsamda ödüle aday gösterilmesi olmuştu. Ayrıca, bu proje ile IJGlobal, GTR, IFLR, PFI, Proximo ve EMEA gibi uluslararası organizasyonlardan toplamda 8 farklı ödül kazanılarak büyük bir başarıya imza atıldı. Şimdi de Türkiye’nin 3 ayrı ilinde 7 sahaya yayılan 390 MW kapasitesiyle, bu yeni projemiz için temin ettiğimiz kredi ile başarılarımıza bir yenisini daha eklemekten gurur duyuyoruz” dedi.
249 Milyon Euro Tutarında Yeşil Kredi…
Lütfi Elvan ayrıca, UKEF, KUKE ve Standard Chartered Bank ile 12 yıl vadeli 249 milyon euro tutarında Yeşil Kredi niteliğinde olan kredi anlaşmasının türünün ilk örneği olduğunu ve sadece Kalyon olarak yüzde 90’ın üzerinde yerli üretim yapabilen entegre bir güneş paneli üretim fabrikasına sahip olunmasından dolayı mümkün olduğunu belirterek, “Sağlanan ‘Yeşil Kredi’, hem Türkiye’nin karbon emisyonunun azaltılması, ülkemizin Sıfır Karbon hedefine ulaşması hem de global Sıfır Karbon hedeflerine doğrudan katkı sağlayan projelere verilmesi sebebiyle, böyle bir dış kaynağı ülkemize getirmiş olmaktan dolayı gururluyuz. Bu kredi ayrıca sadece ticari anlamda değil, çevre ve toplum gelişimine, uluslararası sürdürülebilirlik kriterlerine uyumumuzun da takdir edilmesidir” dedi.
İZMAR tüketicinin cebini üreticinin alın terini koruyor
“Bekleyen talep, faiz düşüşü ve kampanyalarla harekete geçecek”
Albayrak Beton ‘Teraphill 15’ projesinde yaz kampanyası başlattı
Başoğlu Kablo TİM’in İhracatın Şampiyonları Töreni'nden Azim ve İlhamla Döndü
Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya geniş bir coğrafyaya ihraç ediyor. Bu sayede hem Yanmar’ın küresel büyüme stratejisinegüçlü bir destek sağlıyor
Başoğlu Kablo Elfack 2025 Fuarı’nda Ürünlerini Sergiledi
Frost & Sullivan, Karsan’ı Avrupa’da “Yılın Şirketi” Olarak Ödüllendirdi!
YAZ SEZONU GELDİ, MALİYETLER SEZONLUK İŞLETMELERİ ZORLUYOR
İZMAR’ın beşinci şubesi Karşıyaka’da hizmete açıldı
Bir zamanlar mısırdan buğdaya, tütünden şeker pancarına kadar pek çok ürünü yetiştiren Karadenizli çiftçi, artık büyük ölçüde fındık üretimine mahkûm durumda.
Fuarlar kenti İzmir, 2026 yılında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık şirketi İZFAŞ; Avrupa fuarcılığının en saygın etkinliklerinden
Durak Tekstil, Çin Halk Cumhuriyeti’nde strateji değişikliğine giderek Çin’e ihracata başladı
Geleceğin Kooperatifleri Hatay Eğitimleri Başarıyla Tamamlandı!
Turkcell ve Amazon Türkiye’den müşteri deneyimini iyileştiren iş birliği
Bu yıl ikincisi gerçekleşen AmChams Bölgesel Ekonomi Zirvesi, 18 ülkeden 150 katılımcıyı Atina’da konuk etti. İlk olarak geçtiğimiz yıl İstanbul’da düzenlenen zirvenin ev sahipliğini 2026 yılında Bulgaristan üstlenecek.
"Cevizde Verim Artışı İçin Çözümsel Yaklaşımlar ve Küresel Tecrübeler”
Golden Global Yatırım Bankası ile İslam Kalkınma Bankası Grubu’nun özel sektör geliştirme kuruluşu Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD), Türkiye’de özel sektörün desteklenmesi amacıyla 20 milyon ABD