Belediyemiz bünyesindeki Dumlupınar Sosyal Tesisi'nde düzenlenen filografi kursu, kadınlara hem geleneksel Osmanlı sanatını öğrenme fırsatı sunuyor hem de ürettikleri eserlerle aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyor. Kursa katılan kadınlar, atık malzemeleri sanata dönüştürerek hem yaratıcı becerilerini geliştiriyor hem de elde ettikleri gelirle ev ekonomilerine destek sağlıyor.
Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından filografi, Şahinbey’de kadınların elinde yeniden hayat buluyor. Şahinbey Belediyesi bünyesindeki Dumlupınar Sosyal Tesisi'nde açılan filografi kursuna katılan kadınlar birbirinden değerli eserler ortaya çıkarıyor.
Birbirinden Güzel Eserler Yapılıyor
Filografi eğitimlerinde kursiyerler; çivi çakma, tel tutma, tel örme ve desen çıkarma tekniklerini öğrenerek sabırla ördükleri tellerden birbirinden değerli güzel eserler yapıyor. Filografi kursunda usta öğreticilerden el sanatlarının inceliklerini öğrenen kadınlar, yaptıkları el emeği göz nuru ürünleri satarak gelire de dönüştürüyor. Tel ve çivilerin kullanıldığı filografi, kadınlar tarafından farklı konseptlerde işleniyor. Kadınlar, ahşap malzemelerin üzerine çakılan çivileri, çeşitli renklerdeki iplik ya da tellerle işleyerek şekillendiriyor. İki grup halinde toplam 30 kadının eğitim gördüğü filografi kursuna kimi kadınlar çocuklar ile birlikte katılıyor. Sınıfta usta eğitmenin yönlendirmesi doğrultusunda ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasında teller geçirilerek, belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydana getiriliyor.
Sınıfımızda Filografi Üzerine Çalışıyoruz
Kursta filografi öğretmenliği yapan Türk El Sanatları Öğretmeni Zeynep Şahiner, filografinin Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olduğunu söyledi. Filografi kursunun yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Şahiner, “Sınıfımızda filografi üzerine çalışıyoruz. Filografi, çivileri ahşap üzerine yan yana sıralı bir şekilde çakarak üzerine tel ve iplik sarılarak desenler oluşturulur. Tabloda süsleme ve tepside kullanılan bir sanattır. Filografi, ilk olarak 17. yüzyılda İran'da ortaya çıkmıştır. Fransa, İsveç ve daha sonra Avrupa ülkelerinden yaygınlaşmıştır. Şu anda günümüze kadar gelen bir sanattır” dedi.
İLKLERİN YAŞANACAĞI GÖKBEL’DE HAZIRLIKLAR TAMAMLANIYOR
KARTAL BELEDİYESİ LİSE VE ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE DE GENÇLERİN YANINDA
Çorlu, Türkiye Minikler Karate Şampiyonası´na Ev Sahipliği Yaptı
YAFEM'İN TÜRK DÜNYASI TEMSİLCİLERİ YALOVA BELEDİYESİ'NDE AĞIRLANDI
KURALAR ÇEKİLDİ: KÖYLER ARASI FUTBOL TURNUVASI BAŞLIYOR
Ardahan’da şehir içinde hizmet veren dolmuşların çalışma saatleri ve uyması gereken kuralların belirlenmesi için Belediye Binası’nda Zabıta Müdürü Erdoğan Toptaş ile Ardahan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Asım Özer ve dolmuş şoförlerinin k
İlimiz genelinde bu kapsamda bozulan yollarımızı Belediye personelimizin gece gündüz süren özverili çalışmalarıyla, en yakın sürede tamamlayacağız…
İZMİT BELEDİYESİ’NDEN GÖNÜLLERİ ISITAN AŞURE İKRAMI
İZMİT BELEDİYESİNDEN CEPHANELİK’TEKİ SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM
FATMA BAŞKAN’DAN EMEKÇİLERE GÜNAYDIN ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR