Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Sakarya Üniversitesi Bilim İletişim Ofisi iş birliğinde düzenlenen “Otizm: Doğrular ve Yanlışlar” başlıklı söyleşi, Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) gerçekleşti.
SAÜ Bilim söyleşileri kapsamında gerçekleşen etkinlikte, Doç. Dr. Canan Sola Özgüç, otizm spektrum bozukluğu hakkında toplumda yaygın olan yanlış inanışlar ve bilimsel gerçekler üzerine keyifli ve öğretici bir sohbet gerçekleştirdi. Katılımcıların da aktif olarak sorular yönelttiği interaktif söyleşide, otizmli bireylerin gelişim süreçleri, sosyal yaşama katılımları ve ailelerin karşılaştığı güçlükler gündeme taşındı.
Erken tanı ve aile desteği önemli
Gerçekleşen etkinlikte açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Canan Sola Özgüç, “Otizm, genellikle yaşamın ilk yıllarında belirtilerini gösteren nörogelişimsel bir durumdur. Bu nedenle erken tanı, doğru yönlendirme ve aile desteği büyük önem taşır. Aile bazı yapılması gereken aşamaların çocuklarında olmadıklarını gördüklerinde aile hekimleriyle bu durumu paylaşabilirler. Aile hekimleri durumu inceledikten sonra çocuk hekimlerine, çocuk psikiyatrisine yönlendirme yapabilirler. Burada tıbbi tanımlama dediğimiz bir süreç geçerlidir. Psikiyatristlerimiz otizm için geliştirilmiş ölçeklerimiz var ve bu ölçekleri kullanıyorlar. Otizmli çocuklarımız klinik gözleme dayalı belirli hareketleriyle zaten bu durum ortaya çıkıyor. Bu şekilde tanıyı koymuş oluyorlar” dedi.
0 – 6 yaş arası çok önemli
Doç. Dr. Özgüç açıklamalarının devamında, “0 – 6 yaş bizim için çok değerlidir. Çocuklar bu dönemde etkileşimi, iletişimi ilerlettikleri dönemde daha da bağımsız olabiliyorlar. Diyelim ki biz 2 yaşında fark ettik ve hemen tanımızı aldık. 2 yaş baktığınızda okul yaşı değildir. Ama biz yoğun özel eğitim diyoruz. Yoğun özel eğitim derken çocuğun uyanık olduğu her saat diyoruz aslında. Uyandı hemen etkileşime başlaması lazım. Biz duruma ne kadar erken müdahale edebilirsek bağımsızlaştırma adına o kadar yol kat etmiş oluruz. Okullarımızda hala otizmli öğrencilerin öteki, farklı olarak algılandığı için kaynaştırma eğitimlerinde çok çok zorlanıyoruz. Ne kadar küçük yaşta biz bu durumu diğer öğrencilere anlatırsak o kadar iyidir. Erken müdahale ile çocukların ilkokulda arkadaşlarıyla iletişimlerini arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Köy Bizim, Şenlik Bizim’ Bu Yıl Anamur’da Coşkuyla Başladı
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. tarafından Sarımsaklı Barajı Kamp Alanı’nda düzenlenecek ‘’Doğa Seni Çağırıyor’’ Doğa Kampı kayıtları başladı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden 20 Bin Kişiye Aşure İkramı
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz Ayı 1. Birleşimi Gerçekleştirildi
İşitme engelli ailelere 'Titreşimli Bebek Telsizi' desteği
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. tarafından düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Koşusu”, Erciyes Üniversitesi’nde yoğun katılımla gerçekleşti. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın spora ve sporcuya verdiği destekle, birlik ve beraberli
Büyükşehir’den Sakarya tarımına güç katmak için önemli adım: Çiftçiler için kayıt süreci başladı…
Özel Halk Otobüsü şoförlerine güvenli sürüş eğitimi
Kahramanmaraş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde Tek Yürek Oldu
· TEMA Vakfı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 18 Çocuk Etkinlik Merkezi’nin ortaklaşa geliştirdikleri ağaçlandırma projesi kapsamında 589 çocuk, filizlendirdikleri meşeleri Ata Çiftliği’nde (BAKAP) doğayla buluşturarak fidanlık o
· Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentin dört bir yanında faaliyet gösteren Emekli Lokalleri ve Etkinlik Merkezleri aracılığıyla emeklilerin sosyal hayata katılımını artırıyor. · Spordan teknoloji eğitimine, sağlıktan müziğe kadar birç
PENDİK–KAYNARCA–FEVZİ ÇAKMAK METRO HATTI PROJESİ TAM GAZ DEVAM EDİYOR
HAK-İŞ Konfederasyonu Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
BULUNTU HOCA BULVARI’NDA ASFALT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
BARUTÇU HANI, BÜYÜKŞEHİR’İN ÇALIŞMALARIYLA YENİDEN CANLANIYOR