TEMA Vakfı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, dünyadaki ve Türkiye’deki plastik kirliliğinin ulaştığı boyutlara dikkat çekerek bir an önce önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı. Mikroplastiklerin birçok balık türünün midesine kadar girdiğini belirten Vakıf, bugüne kadar üretilen yaklaşık 8 milyar ton plastiğin, yalnızca yüzde 9’unun geri dönüştürülebildiğini hatırlattı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çevre farkındalığını artırmak amacıyla her yıl 5 Haziran’da farklı bir temayla kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “Plastik kirliliğine son ver” olarak belirlendi.
Pasifik Okyanusu’ndaki plastik yığını 1,6 milyon kilometrekare!
Bugün 7. Kıta olarak adlandırılan ve insan etkisiyle oluşmuş Pasifik Okyanusu’ndaki plastik yığını 1,6 milyon kilometrekarelik bir alana sahip. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, bu yığına dikkat çekerek “Türkiye’nin yüzölçümünün neredeyse iki katı büyüklükte olan bu plastik dağı, dünyamızın plastik kirliliği sorununun vardığı boyutları gözler önüne seriyor. Karadan ve nehirlerden denizlere, oradan da okyanuslara ulaşan plastik kirliliği, öncelikle denizel ekosistemdeki hayvan ve bitki türlerine zarar veriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda artık biliyoruz ki birçok balık türünün midesinde mikroplastikler var. Dahası, anne karnındaki fetüste, yeni doğan bir bebeğin plasentasında, insan kanında ve akciğerlerinde mikroplastiklerin olduğuna dair bulgular mevcut” dedi.
“8.3 milyar ton plastik üretilmiş”
Ataç, hem çevre hem de tüm canlıların sağlığı üzerinde ciddi sorunlara yol açan plastik kirliliğinin nedenlerine değinerek “Plastiklerin geri dönüştürüldüğüne dair yaygın bir inanç var ancak; mevcut verilere bakıldığında dönüşümün yeterli olmadığı görünüyor. Dünyada 1950- 2015 yılları arası insanlık, yaklaşık 8.3 milyar ton plastik üretmiş; bunların 6.3 milyar tonu, yani %76’sı plastik atığa dönüşmüş. Bu plastik atıkların ise sadece %9'u geri dönüştürülebilmiş. Türkiye’nin Avrupa’dan en çok atık ithal eden ülke olduğu da düşünüldüğünde, geri dönüştürülemeyen plastiklerin yarattığı kirlilik sorgulanır hale gelmektedir” ifadelerini kullanarak plastik kirliliğine dikkat çekti.
“Solunum yoluyla insan sağlığına zarar veriyor”
Geri dönüştürülemeyen plastikler için tercih edilen bertaraf yönteminin çoğunlukla yakma işlemi olduğunun altına çizen Ataç “Bu işlem sonucunda hem iklim değişikliğine yol açan karbondioksit gazı hem de zararlı kimyasallar açığa çıkıyor. Örneğin 1 ton plastiğin yakılması sonucunda 2,9 ton karbondioksitin atmosfere salındığı biliniyor” dedi.
Ataç, açığa çıkan diğer kimyasalların ise solunum yoluyla canlıların yaşamına zarar verdiğini belirterek “Toprağa, bitkilere, yüzey sularına ve yer altı sularına kadar sızarak besin zinciri yoluyla da insan ve hayvan sağlığına zarar veriyor” diyerek plastik kirliliğinin önüne geçmek için önerilerde bulundu.
“Tek kullanımlık plastikler yasaklanmalı”
Plastik kirliliği ile başa çıkabilmek için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Ataç, “İnsan ve tüketim odaklı bir yaşayış biçiminden çok insanın da diğer tüm canlılar gibi doğanın bir parçası olduğu kabulüyle, bireyleri plastik kullanımına mecbur bırakmayan, çevresel kirliliğe yol açmayacak ve atık oluşumunu azaltacak düşük karbon ayak izine sahip ürünlerin üretimi artırılmalı. Tek kullanımlık plastikler yasaklanmalı. Bu konuda yerel yönetimlere ve politika yapıcılara daha büyük iş düşüyor. Bunlara ek olarak gezegenimizin sağlığı için elbette bireyler tarafından da tüketim tercihleri değiştirilmeli. Tüketimin azaltılması, yeniden kullanım alışkanlıklarının edinilmesi, atıkların geri dönüşüme gönderilmeden önce kaynağında ayrıştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Umut Yeşertiyoruz! TEMA Vakfı
İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE VEFATININ 3. YILINDA İZMİT’TE DUALARLA ANILACAK
Ankara, 18 Temmuz’da tarihinin en şiddetli yağışlarından birini yaşadı.
İZMİT BELEDİYESİ, YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI’NIN İLK 6 AYINI DEĞERLENDİRECEK
HALK EKMEK FABRİKASI, DÜNYA TURİZM PROFESYONELLERİNİ AĞIRLADI “KALİTELİ GIDAYA ERİŞİM HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ”
Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri suyun serüvenini yerinde inceledi
Samsun Büyükşehir Belediyesince bu yıl 35’incisi düzenlenen Uluslararası Halk Oyunları Festivali vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşiyor. 17 Temmuz’da başlayan festival 25 Temmuz’a kadar devam edecek. Her gün şehrin belirli noktalarında halk oyunu r
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin genç dostu vizyonuyla hizmet veren Genç KAYMEK, 2024-2025 eğitim öğretim yılında YKS’ye tamamen ücretsiz olarak hazırladığı 524 öğrenciden 37’sini ilk 100 bine sokarak büyük bir başarıya imza attı.
Selahaddin Eyyubi Bulvarı’nda alt yapı güçlendiriliyor
Futbol, basketbol ve voleybol sahalarında çalışmalar başladı: İlk proje Adapazarı Kurtbeyler’e
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milletlerarası Müzeler Konseyi Türkiye Milli Komitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Batı Dünyasında Lystra İmgesi” sergisi sanatseverlerle buluştu. S
Yavuz Sultan Selim Caddesi Büyükşehir’le Yeni Yüzüne Kavuştu
Daha Sağlıklı Altyapı Geleceği İçin Yatırımlar Bir Bir Yükseliyor
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Atlı Okçuluk 2025 Türkiye Şampiyonası Çeyrek Finali, binlerce yıllık geleneği modern spor altyapısıyla buluşturarak unutulmaz bir organizasyona sahne oldu.
Büyükşehir’den Artan Hava Sıcaklığına Karşı Uyarılar
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisinde inşa edilen ve kentin kültürel hafızasını yansıtacak olan Mimarsinan Kent Müzesi’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Ardahan Belediyesi Park ve Bahçelerden Sorumlu ekipler, kent merkezindeki tüm park ile bahçelerde kapsamlı bir bakım-onarım çalışması başlattı.
Futbol tutkunları takım kurup nefes kesen şampiyonada yer alacak
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, okuyan ve okutan şehir Kayseri’de eğitim ve öğretime desteğini her kulvarda çeşitlendirerek arttırıyor. Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, yükseköğretim hizmeti veren Abdullah