Rusya ABD’de ışıkları söndürebilir
Ukrayna savaşı, atom enerjisi konusunda ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Atomu ilk önce Amerika silah olarak kullansa da bugün atom enerjisinin hakimi Rusya!
ABD ve Avrupa, Rusya’dan kömür ve petrol ithalatını kesti ama nükleer enerjide Moskova’ya bağımlı. Nükleer santrallere zenginleştirilmiş uranyum sağlayan Rusya’nın ABD ve Avrupa’yı karanlıkta bırakma olasılığı yüzde 50. Müttefikler, 2028 yılına kadar Rusya'nın nükleer yakıt üzerindeki hakimiyetini kırmayı planlıyor.
Uluslararası Nükleer Hukuk Birliği (INLA) Yönetim Kurulu Üyesi ve INLA Türkiye Başkanı Avukat Abide Gülel, nükleer enerjide oluşan hassas denge hakkında şu bilgileri verdi:
ABD NÜKEERDE RUSYA’YA BAĞIMLI
“Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna'nın işgal edilmesi emrini vermesinden kısa bir süre sonra ABD, Rus petrolü, sıvılaştırılmış doğalgaz ve kömürün ithalatını yasakladı.
Ancak enerji kaynaklarının tamamı ABD'nin ve Avrupalı müttefiklerinin yaptırımlarına dahil edilmedi. Tam tersine batılı güçler, Rusya'nın devlete ait nükleer devi Rosatom ve onun yan kuruluşu Tenex'ten gelen hammadde ve hizmet akışını kesintiye uğratmamaya özen gösteriyor. Tenex, en yeni nesil reaktörlere güç sağlamak için gerekli olan Haleu adı verilen zenginleştirilmiş uranyumun ticari satışında tekele sahip.
ABD nükleer santralleri artık kullandıkları uranyumun çoğunu ithal ediyor ve tedariklerinin neredeyse yarısını Rusya, Kazakistan ve Özbekistan'dan sağlıyor.
ABD'deki 93 nükleer reaktörün kullandığı yakıtın beşte birinden fazlası, Rus tedarikçilerle yapılan zenginleştirme sözleşmeleri yoluyla sağlanıyor. Avrupa Birliği, yakın zamana kadar Rus yakıtına bağımlı olan Finlandiya, Bulgaristan, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'ndeki 18 Rus yapımı reaktör nedeniyle Rusya’ya daha da bağımlı hale geldi.
Rusya, dünya ticari kapasitesinin neredeyse yarısına sahip baskın bir oyuncu.
ABD, Rusya’nın her an bu değerli yakıttan mahrum bırakmasından endişe ediyor. Bu ihtimal yüzde 50.
ABD nükleer endüstrisi, şimdi Rusya'nın yakıt zenginleştirme ve dönüştürme hizmetlerine bağımlılığı sona erdirme taahhüdünde bulundu. Bunların aşamalı olarak kaldırılması yıllar alacak olsa da Kongre, Rosatom ve Tenex'ten ithalatı yasaklayacak yasa üzerinde kafa yoruyor. ABD nükleer endüstrisi ise bu yıl bir yasağın yasalaşmasını bekliyor. Kongre Bütçe Ofisi'nin tahminlerine göre bu, ABD'li reaktör operatörlerinin yakıt maliyetlerini yüzde 13 artıracak.
TEMİZ ENERJİ DENKLEMİ RUSYA’YA YARADI
Ukrayna savaşı, fosil yakıtlara alternatif olarak nükleer enerjiye olan talebin artmasıyla aynı zamana denk geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın iklim ekibi, bunu dünyanın Paris Anlaşması'ndaki hedeflere ulaşmasına yardımcı olabilecek önemli bir teknoloji olarak nitelendirdi. Washington, aralarında İngiltere, Fransa ve Japonya'nın da bulunduğu 21 ülkeye katılarak nükleer kapasiteyi 2050 yılına kadar üç katına çıkarma sözü vermişti.
Her ne kadar Fransa gibi bazı büyük AB nükleer şampiyonları doğrudan Rus yakıtına bağımlı olmasalar da doğudaki pek çok tesisin hâlâ onlara ihtiyacı varken, blokta eyleme geçmek için bir fikir birliğine varmak ya da Moskova'dan gelen malzemeye yasak getirmek şimdilik başlangıç noktası değil.
NÜKLEER ENERJİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Üç yemek kaşığı Haleu (zenginleştirilmiş uranyum), bir insanın tüm ömrü boyunca enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor.”
‘Uçak filosuna milyonlar akıtan iktidar orman yangınlarında Türk milletini kaderiyle baş başa bırakıyor’
Seçimlere Doğru: Halk Geçim Derdinde, Güvenilir Bir Seçim İçin Talepler Artıyor
ABD SDG'ye hangi mesajları verdi, Suriyeli Kürtlerin tepkisi ne oldu?
Kemalist Aydınlanma Derneği Basın Sözcüsü Müftüoğlu: CHP’ye tarihi bir sorumluluk düşüyor
Başkan Tugay Bosna’da Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanlarını andı
CHP Adana İl Başkanı Tanburoğlu: “Adil Yargılanma Bekliyoruz, Adalet İstiyoruz.”
Haziran 2025’te En Çok Konuşulan Belediye Başkanları
Zafer Partisi’nden Bakanlığa dilekçe: Sazlıbosna'daki yeni imar planına itiraz edildi
Genç Parti Genel Başkanı Burçin Şahindur: En düşük emekli maaşı 35 bin TL olmalı
“Ülke demokrasisinin sağlam ve sağlıklı partilere ihtiyacı var”
Başkan Cemil Tugay’dan dava yorumu: Bağımsızlık, gelecek, özgürlük her şey adaletle vardır
Zaman değişti, insanlık değişti... Dünya artık eski dünya değil. Eskiden, düşmanlıkların bile bir onuru, bir sınırı vardı.
Mayıs 2025’te En Çok Konuşulan Belediye Başkanları
MTM Medya Takip Merkezi, Mayıs 2025’te medya ve sosyal medyada en çok konuşulan siyasetçileri araştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 480 bini aşkın haberle zirvede yer alırken; Ekrem İmamoğlu ikinci, CHP Genel Başkanı Özgü
Ortadoğu’da yaşanan en derin adaletsizliklerden biri, kuşkusuz Filistin halkının maruz kaldığı sistematik işgal ve zorla yerinden edilme politikalarıdır.
13 Haziran 2025 sabaha uyandığımda radyoda İsrail’in İran'a saldırdığı anlatılıyordu. Haberlerden anlıyoruz ki çok kapsamlı ve büyük bir saldırı gerçekleşmiş ve önemli mevkilerdeki kişileri ve merkezleri bombaladığı belirtiliyor.
Ortadoğu’da Artan Gerilim: İsrail-Filistin Çatışması ve Bölgesel Yansımalar