Sağlık çınarlarına onur plaketi

Sağlık çınarlarına onur plaketi

Sağlık çınarlarına onur plaketi

 

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası iş birliği ile İzmir Sanat’ta düzenlenen “Terk” konulu panelde, meslekte 50 yılı deviren sağlık çınarlarına onur plaketleri takdim edildi. Yarım asırlık bir sürede halka sağlık hizmeti veren doktorlar, hekimliğe dair duygularını paylaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tabip Odası iş birliği ile İzmir Sanat’ta “Terk” konulu panel gerçekleştirdi. 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen panel kapsamında, meslekte 50. yılını dolduran 93 doktora İzmir Tabip Odası’nın onur plaketleri verildi. Plaketlerinin yanında kırmızı karanfiller alan sağlık çınarları, kendi mesleki yaşamları üzerinden hekim olmayı ve sağlık sistemindeki yanlışları anlattı. Etkinlikte Dr. Haksun Acet ve Dr. Hayal Özkılıç, kanun eşliğinde şarkılar söyleyerek doktorların 14 Mart Tıp Bayramı’nı eğlenerek geçirmesini sağladı. Eşrefpaşa Hastanesi doktorları, hemşireleri ve sağlık çalışanları da yöresel giysilerle sahneye çıkarak halk oyunu oynadı.

“Onunla beraber ben de 9 ay sancı çektim”

Törende doktorlara plaketleri Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt takdim etti. Onur plaketi alan 74 yaşındaki Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Lütfiye Coşkun, “Eskiden 50 yılı nasıl yaşıyorlar diye merak ederdim. 50 yılı gördüm, çok mutlu oldum. Hekim olmak insana hizmet etmek demek. İnsan hayatına o kadar dokunmak ki onu sarıp sarmalamak demek. Ben ölmeden sağlıklı bir toplum oluşturabildiğimizi görmek istiyorum” dedi. Meslek hayatında unutamadığı bir anıyı anlatan Dr. Coşkun, “8 yıl boyunca çocuğu olmayan hamile bir kadın sağlık ocağına gelmişti ama kadında kabakulak vardı. Gebeliğin sonlandırılması gerekiyordu ama kadın ‘Sakat doğsa da doğuracağım’ dedi. Onunla beraber ben de 9 ay sancı çektim. Bu çok nadir olur ama kadının bebeği herhangi bir sağlık sorunu olmadan doğdu. Ben genetik hastalıkları önlemeyi isteyen bir hekimim ve toplum olarak hasta olmadan önce sağlığın farkına varılmasını istiyorum. Meslekte 50 yılı gördüm, dilerim bunu da ölmeden görürüm” diye konuştu.

“Şimdiki sağlık sisteminden mutlu değiliz”

Plaket alan bir diğer doktor 73 yaşındaki İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haksun Acet ise 1975 yılında Ege Üniversitesi’nden mezun olduğunu anlattı. Meslekte 50. yıla ulaştığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Dr. Acet, “Bu mesleği yapmaktan büyük onur ve keyif aldık. Ben hala çalışıyorum, bundan sonra da hastalarımıza faydalı olmak en büyük dileğimiz. Hekim olmak çok onur verici bir duygu. ‘Eski sistem eskide kaldı’ deniyor ama öyle değil. Biz eski sistemi de yaşayan hekimler olarak şimdiki sağlık sisteminden mutlu değiliz” ifadelerini kullandı.

“Gençlere maalesef imkân bırakmıyoruz”

Plaket alan Dahiliye Uzmanı Dr. Fadime Gören de şöyle konuştu: “Ben 73 yaşındayım. Bugün meslekte 50. yıl plaketi aldım ve emekli olsam da hala çalışıyorum. Plaket aldığım için çok mutluyum. Bu yaşta hala çalışabildiğim için memnunum. Ben hiçbir zaman hekim olduğum için pişman olmadım ama hekimlerin şartları gittikçe bozuluyor. Bizler güzel şartlarda çalıştık ama gençler maalesef bu imkanlara sahip değil.”

23 bin 400 ameliyat yaptı

Etkinlikte 50 yılı aşkın süre boyunca sağlık hizmeti veren hekimler de vardı. 89 yaşındaki Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Nail Ceyhan, “Ben Ege Üniversitesi’nin 11 numaralı öğrencisi ve 7 numaralı mezunuyum. 1983 yılında İzmir Tabip Odası Başkanlığı yaptım, hatta odanın logosunu çizen kişi de benim. Mesleğimi 78 yaşına kadar yaptım. 23 bin 400 ameliyat gerçekleştirdim. Hekimlik çok güzel bir meslek ama istemek lazım. İnsan istediği şeyde başarılı olur” dedi. Dr. Ceyhan unutamadığı bir anıyı da şu sözlerle anlattı: “Asistanım, göğsünde bir bıçakla hastaneye getirildi. ‘Yaşamaz ölür’ dediler. Bazıları başka hastaneye sevk etmek istedi. Sonra ‘Sevk edilirken ölür’ dediler. Ben de ‘O zaman burada bu ameliyatı yapacağım’ dedim ve ilk defa kalp ameliyatı yaptım. Hasta yaşadı, onu bıçaklayan da katil olmaktan kurtuldu.”

“Hekim olmak, önce insan olmak demek”

Patoloji Uzmanı Dr. Fikri Öztop da etkinlikte bulunan sağlık çınarlarından biriydi. Ege Üniversitesi’nden 1963 mezunu olduğunu belirten Dr. Öztop, “87 yaşındayım, 60 yıl hekim olarak hizmet ettim. Hekim olmak her şeyden önce insan olmayı gerektiren bir şey. İnsanları sevmem gerektiğine, insanlar için hizmet etmem gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle de hekim oldum. Yeni nesil doktorlar çok zor zamanda yaşıyor. Biz Türkiye’de hekimliğin saygı ve sevgi gördüğü bir dönemde yaşadık. Bugün en çok üzüldüğüm şey, toplum hekime olan saygısını kaybetmiş olması” diye konuştu.



SAĞLIK 14.03.2025 10:35:00 0
Anahtar Kelimeler: Sağlık çınarlarına plaketi

Hücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin

Hücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlüyor...

Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlüyor...

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!

DÜNYA GENELİNDE 1 MİLYARDAN FAZLA İNSANI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanı etkileyen migren, yalnızca bir baş ağrısı olmanın çok ötesinde, yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı sekteye uğratan ciddi bir nörolojik hastalık.

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir

Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm

Belirtisiz erken teşhiste tüm vücut MR yöntemi

Belirtisiz erken teşhiste tüm vücut MR yöntemi

YAZ AYLARINDA BÖBREK HASTALARI İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT: HATALI BESLENME VE FAZLA SIVI TÜKETİMİ!

Türk Böbrek Vakfı’ndan Diyaliz Hastalarına Yaz Uyarısı: Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil

Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil

İzmir’de güneşi yoga ile uğurladılar

İzmir’de güneşi yoga ile uğurladılar

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler

Kan bağışının kansızlık yarattığına dair toplumda yaygın bir inanış olsa da sağlıklı bir kişinin doğru aralıklarla ve uygun şartlarda kan vermesi kalıcı kansızlığa sebep olmaz.

“ANOREKSİYA BASİT BİR YEME SORUNU DEĞİL, YARDIM ÇAĞRISIDIR”

Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen yeme bozuklukları, özellikle gençler arasında alarm verici bir hızla artıyor.

Büyükşehir’in yaz spor okulları kapılarını açıyor

Büyükşehir’in yaz spor okulları kapılarını açıyor

Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler

Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI

Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Başkan Tugay’dan Bursa’da düzenlenen DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Konferansı’nda barış mesajı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Dirençli Sağlıklı Şehirler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler Yaratmak” temasıyl

Tümörleri buharlaştıran mucize: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı.