YAYGIN DEMANS TÜRÜ: ALZHEIMER YAŞAM KALİTESİYLE, KAÇINILMAZ SON DEĞİL

YAYGIN DEMANS TÜRÜ: ALZHEIMER YAŞAM KALİTESİYLE, KAÇINILMAZ SON DEĞİL

YAYGIN DEMANS TÜRÜ: ALZHEIMER YAŞAM KALİTESİYLE, KAÇINILMAZ SON DEĞİL


DEMANS BİYOLOJİK YAŞLANMANIN KAÇINILMAZ BİR SONUCU DEĞİL 21 EYLÜL DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

 

Dünya’da yaklaşık 50 milyona yakın demans hastasının olduğu tahmin ediliyor. Hastalığın belirlenmiş risk faktörleri genetik süreçleri de kapsıyor. Demansın en yaygın formundaki bir hastalığı olan Alzheimer ile ilgili tüm merak edilenleri Liv Hospital, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk anlattı.


Demans; bilişsel işlevlerde bozulmaya neden olan bir sendromdur. Hafızayı, düşünmeyi, yönelimi, kavramayı, hesaplamayı, öğrenme kapasitesini, dili ve muhakeme yapabilmeyi etkiler. 

Alzheimer, demansın en yaygın halidir
Alzheimer hastalığı ise demansın en yaygın formundaki bir hastalıktır. Diğer ana formlar damar hastalıklarına bağlı demans, lewy cisimcikli demans ve beynin özellikle ön kısmını tutan demanstır. Demansın farklı formları arasındaki sınırlar çok da keskin olmamakla birlikte ve farklı formlar sıklıkla bir arada bulunabilmektedir.

Hastalığın oranı her geçen gün artışta
Dünya çapında, 50 milyona yakın demans hastasının olduğu tahmin ediliyor. Bu oranın 2050 yılına kadar neredeyse 3 katı olacak şekilde, yaklaşık üçte ikisinin yaşadığı düşük ve orta gelirli ülkelerde çıkması tahmin ediliyor. 

Çok faktörlü bir süreç
Alzheimer hastalığının patofizyolojisi çok faktörlü bir süreci kapsar. Nörolojik inflamasyon süreci sonunda sinir hücresi ölümü ile sonuçlanan karmaşık bir süreçtir. 

Genetik risk faktörü hastalığın öyküsünü başlatabilir
Hastalık için en iyi belirlenmiş genetik risk faktörü ailede demans öyküsü olmasıdır. Beyinde oluşan patolojik süreç ile kalıtsal faktörlerin hastalığa yol açtığı bilinmektedir.

Ailede birinci derece yakınlarında AH tanısı olan kişilerde hastalığın ortaya çıkma riskinin %30 oranında arttığı bildirilmiştir.

Hastalığa zemin hazırlayan faktörler
Kazanılmış birçok faktör hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bu faktörlerden en yaygın karşılaştıklarımız ise hipertansiyon, kan yağ düzeyi bozuklukları, beyin damar hastalıkları, şeker metabolizmasındaki değişiklikler ve kafa travmasıdır. Orta yaş grubunda damarsal risk faktörlerinin etkin bir şekilde kontrol altına alınması hastalığın gelişim riskini, ilerlemesini ve şiddetini azaltır. Tüm dünyada Alzheimer hastalığı etiyolojisinin üçte birinin düzeltilebilir risk faktörlerine bağlı ortaya çıkmış olduğu söylenebilir.

Hastalığı önlemeye dair yeni tedavilerin önünün açılacağına inanılıyor
Geç yaş demansının en sık nedeni Alzheimer hastalığıdır. Gelişen tanı testleri ile erken dönemde tanı koyulabilir olmasına rağmen tedavi konusunda henüz bir ilerleme kaydedilmemiştir. Genetik, epigenetik ve biyokimyasal çalışmalar ilerledikçe erken tanı ile hastalığı önleme veya yavaşlatmaya yönelik yeni tedavilerin önü açılacaktır. 

Hastalığın erken tanınması çok önemli
Erken yaş başlangıçlı alzheimer hastalığı ileri yaş başlangıçlı alzheimer hastalığından klinik durum ve ailesel formun daha sık olmasıyla ayrılmaktadır. Erken yaş başlangıçlı alzheimer hastalığında erken dönemlerden itibaren hastalığın tanınması, hastalık yönetimi ve özellikle bakım sağlayanlara yardımcı olunabilmesi açısından çok önemlidir. 

Demans, yaşam kalitesine dikkat edildiğinde kaçınılmaz bir sonuç değil!
Yaş, demansın bilinen en güçlü risk faktörü olsa da demans biyolojik yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir. Yapılan araştırmalar; fiziksel olarak aktif olan, sigara içmeyen, sağlıklı beslenen, kilosunu kontrol eden, fazla alkol kullanımından kaçınan, kolesterol, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerine dikkat eden kişilerde bilişsel yıkım ve demans riskinin azalabileceğini gösterir. Ek risk faktörleri arasında depresyon, sosyal izolasyon, düşük eğitim düzeyi, bilişsel aktivitelerin azlığı ve hava kirliliği yer alır.

Bazı faktörler hastalığa benzer semptomlara yol açabilir
Alzheimer ve demansta tedavi seçenekleri sınırlı olduğundan bu durumu taklit edebilen veya benzer şikayetlere neden olan hastalıklara, tedavi ile geri döndürülebilen durumlara özellikle dikkat etmeliyiz. 

  • Bazı enfeksiyonlar ve bazı bağışıklığı bozan durumlar, metabolik ve endokrin anormallikleri (tiroid problemleri, düşük kan şekeri (hipoglisemi), çok az veya çok fazla sodyum, kalsiyum veya B12 vitamini emilimini bozan hastalıklar, demans benzeri semptomlara veya kişilik değişikliklerine neden olabilir.
  • Beslenme yetersizlikleri, yetersiz sıvı alımı (dehidrasyon), kronik alkolizm, yeterli tiamin (B1 vitamini) almamak ve diyetinizde yeterli miktarda B6 ve B12 vitamini almamak demans benzeri semptomlara neden olabilir. Bakır ve E vitamini eksiklikleri de demans semptomlarında benzer tabloya yol açabilir.
  • Bazı ilaçların yan etkileri veya bir ilaca reaksiyon ya da birkaç ilacın etkileşimiyle de farklı bir semptoma rastlanılabilir.
  • Subdural hematomlar gibi düşme sonrası yaşlılarda yaygın olan beynin yüzeyi ile beynin üzerindeki örtü arasında kanama yine demansa benzer semptomlara neden olabilir. Bazı beyin tümörleri de nadiren demans benzeri bir semptom ile ortaya çıkabilir. Doku ve organlar yeterli oksijen almadığında ortaya çıkan durumlar örneğin, ciddi uyku apnesi, astım, kalp krizi veya karbon monoksit zehirlenmesi gibi nedenlerden dolayı demans benzeri bilişsel bozukluklar ortaya çıkabilir.


SAĞLIK 20.09.2023 15:49:00 0

Hücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin

Hücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

D Vitamini Takviyesi Mevsim Seçmiyor!

Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlüyor...

Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlüyor...

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!

DÜNYA GENELİNDE 1 MİLYARDAN FAZLA İNSANI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanı etkileyen migren, yalnızca bir baş ağrısı olmanın çok ötesinde, yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı sekteye uğratan ciddi bir nörolojik hastalık.

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir

Eşrefpaşa Hastanesi’nde diş tedavisi hem kolay hem erişilebilir

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm

Belirtisiz erken teşhiste tüm vücut MR yöntemi

Belirtisiz erken teşhiste tüm vücut MR yöntemi

YAZ AYLARINDA BÖBREK HASTALARI İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT: HATALI BESLENME VE FAZLA SIVI TÜKETİMİ!

Türk Böbrek Vakfı’ndan Diyaliz Hastalarına Yaz Uyarısı: Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil

Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil

İzmir’de güneşi yoga ile uğurladılar

İzmir’de güneşi yoga ile uğurladılar

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler

Kan bağışının kansızlık yarattığına dair toplumda yaygın bir inanış olsa da sağlıklı bir kişinin doğru aralıklarla ve uygun şartlarda kan vermesi kalıcı kansızlığa sebep olmaz.

“ANOREKSİYA BASİT BİR YEME SORUNU DEĞİL, YARDIM ÇAĞRISIDIR”

Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen yeme bozuklukları, özellikle gençler arasında alarm verici bir hızla artıyor.

Büyükşehir’in yaz spor okulları kapılarını açıyor

Büyükşehir’in yaz spor okulları kapılarını açıyor

Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler

Yoğun bakım süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI

Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Başkan Tugay’dan Bursa’da düzenlenen DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Konferansı’nda barış mesajı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Dirençli Sağlıklı Şehirler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler Yaratmak” temasıyl

Tümörleri buharlaştıran mucize: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı.